Η διατροφή του Dukan - πιθανοί κίνδυνοι, αντενδείξεις και απόψεις γιατρών

Παρά το γεγονός ότι η δίαιτα Ducan είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και κερδοφόρες (εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακολουθούν αυτήν τη δίαιτα πρωτεΐνης για απώλεια βάρους και το μέγεθος της εταιρείας που πουλά βιβλία και επώνυμα τρόφιμα εκτιμάται σε 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εκτιμάται). Οι περισσότεροι επαγγελματίες διατροφολόγοι είναι εξαιρετικά αρνητικοί για τους διατροφικούς κανόνες που περιγράφονται από τον Ducan.

Η γαλλική ιατρική οργάνωση κατηγόρησε ανοιχτά τον συγγραφέα της διάσημης δίαιτας ότι «έκανε την ιατρική επιχείρηση» χωρίς να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της συμβουλής του στην υγεία των ανθρώπων που χάνουν βάρος και η Βρετανική Διαιτητική Ένωση για σειρά ετών, η δίαιτα Ducan ονομάζεται την πιο επικίνδυνη διατροφή για τον άνθρωπο και συνιστάται ιδιαίτερα να το αποφεύγετε.

Είναι πραγματικά αποτελεσματική αυτή η δίαιτα;

Ο λόγος για τον οποίο η διατροφή Ducan είναι τόσο δημοφιλής είναι απλός: το διατροφικό του πρόγραμμα δεν απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση των θρεπτικών συστατικών, προσεκτική μέτρηση θερμίδων ή απόλυτη άρνηση κατανάλωσης. Για να χάσετε βάρος και να απαλλαγείτε από το υπερβολικό βάρος, απλώς πρέπει να ακολουθήσετε τις κύριες διατάξεις και τα στάδια της διατροφής και να φάτε σύμφωνα με τη λίστα των τροφίμων που προσφέρει η Dukan.

Το επίκεντρο αυτής της δίαιτας είναι σε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα και καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες σε τακτική βάση. Στην πραγματικότητα, η δίαιτα Ducan είναι ένα τυπικό παράδειγμα μιας δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες (που είναι επίσης η δίαιτα κετο), αλλά με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Στάδια της δίαιτας Ducan με απλούς όρους

Στάδιο επίθεσης στη διατροφή του Ντούκαν

Η δίαιτα Ducan χωρίζεται σε τέσσερις διαδοχικές φάσεις: επίθεση, αλλαγή, σταθεροποίηση και σταθεροποίηση. Η επίθεση είναι το μικρότερο στάδιο και διαρκεί 2-6 ημέρες (επιτρέπονται μόνο τρόφιμα σε πρωτεΐνες με σχεδόν πλήρη περιορισμό λίπους). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να χάσετε βάρος 2-4 κιλά, καθώς μια μεγάλη ποσότητα υγρού θα φύγει από το σώμα.

Το δεύτερο στάδιο της διατροφής αποτελείται από εναλλασσόμενες πρωτεΐνες και πρωτεΐνες-φυτικές ημέρες. Στην αρχή επιτρέπονται μόνο πρωτεϊνικά προϊόντα, και μετά - πρωτεΐνες και λαχανικά σε ίσες αναλογίες (πηγή ινών και βιταμινών)Επιτρέπεται η εναλλαγή κάθε δεύτερη μέρα, δύο μετά από δύο κ. λπ. , σε μία μέρα. Η διάρκεια αυτής της φάσης της δίαιτας Ducan είναι μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος.

Κατώτατη γραμμή: ενοποίηση και σταθεροποίηση

Οι κριτικές από άτομα που έχουν χάσει βάρος δείχνουν ότι η ενοποίηση θεωρείται το ευκολότερο στάδιο της δίαιτας Ducan. Η διάρκεια αυτής της φάσης υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον αριθμό των 10 ημερών για κάθε κιλό που χάθηκε. Σε αυτό το σημείο, μία φορά την εβδομάδα, μια μερίδα φρούτων την ημέρα, μία μερίδα ψωμιού και τυριού και λιπαρά κρέατα προστίθενται στη διατροφή. Επιπλέον, όλα τα προϊόντα από το στάδιο μετάβασης είναι αποδεκτά.

Η σταθεροποίηση είναι η τελευταία φάση της δίαιτας Ducan που θα διαρκέσει το υπόλοιπο της ζωής σας. Η βασική αρχή της διατροφής σε αυτό το στάδιο είναι να καταναλώνετε 1-3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης καθημερινά και μία πρωτεΐνη την ημέρα (επιτρέπονται μόνο πρωτεϊνικές τροφές). Είναι επίσης σημαντικό ο Ducan να προτείνει έντονο περπάτημα για 30 έως 60 λεπτά την ημέρα και να αρνηθεί το ασανσέρ σε όλα τα στάδια της δίαιτας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: σχόλια σχετικά με την απώλεια βάρους σύμφωνα με τον Dukan

Ducan διατροφή κρέας πιάτο

Το κύριο όφελος της δίαιτας Ducan θεωρείται παραδοσιακά ως η απουσία πείνας. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να φάτε οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιαδήποτε ποσότητα. Οι κριτικές συχνά λένε ότι η διατροφή αποτελείται από απλά και κατανοητά τρόφιμα - στην πραγματικότητα, μπορείτε εύκολα να φάτε σε εστιατόρια και να παραγγείλετε ψητό κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο φιλέτο, καθώς και ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά.

Μεταξύ των βασικών μειονεκτημάτων, οι κριτικές εκείνων που χάνουν βάρος σημειώνουν την σχεδόν πλήρη απουσία φρούτων στα περισσότερα στάδια της διατροφής, τη συνεχή δίψα και τη χαρακτηριστική μυρωδιά της ακετόνης από το στόμα τις ημέρες πρωτεΐνης (άμεσο αποτέλεσμα των διαδικασιών κέτωσης). Μεταξύ άλλων, ορισμένοι άνθρωποι που χάνουν βάρος στη δίαιτα Ducan δυσκολεύονται να τα χωνέψουν.

Επιστημονικά στοιχεία: Τα ελαττώματα της δίαιτας Ducan

Οι επιστήμονες θυμούνται ότι το βιβλίο του Ducan περιέχει δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Η κύρια κριτική είναι η απόρριψη λιπών - ο Ducan δεν αναφέρει ότι ένα υγιές άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 40-50 g λίπους την ημέρα. Η αποφυγή του λίπους δημιουργεί προβλήματα με λιποδιαλυτές βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη D), την απορρόφηση ασβεστίου και ορισμένα άλλα μέταλλα.

Λόγω του γεγονότος ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος είναι σε αναλογία 5: 3: 2 (σε όρους θερμίδων υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών), η Ducan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή η αναλογία είναι η "χρυσή αναλογία" και ότι υψηλότερη αρμονική και σωστή για τη διατροφή ενός ενήλικα. Πρόσωπο. Δυστυχώς, αυτή η γνώμη δεν έχει επιστημονικά στοιχεία.

Αντι-επιστημονικές διατροφικές συστάσεις

Επιπλέον, η δίαιτα Ducan απαγορεύει το σπανάκι (ως ζαχαρούχο) όταν στην πραγματικότητα το σπανάκι περιέχει μόνο 3, 6 γραμμάρια ζάχαρης για μια τεράστια μερίδα 100γρ. Ταυτόχρονα, η διατροφή κατατάσσει το αποκορυφωμένο γάλα ως προϊόν με απεριόριστη κατανάλωση (ξεχνώντας ότι υπάρχουν περίπου 10-13 g ζάχαρης σε ένα ποτήρι γάλα).

Οι πραγματικές επιστημονικές μελέτες δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι η δίαιτα Ducan δεν αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες - πάνω από το 80% των 5000 ατόμων που έχασαν βάρος σε αυτή τη διατροφή επέστρεψαν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε λίγα χρόνια. Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι χάνουν βάρος δεν οφείλεται στη δίαιτα Ducan, αλλά μάλλον στην κετο φάση που συνιστά αυτή η δίαιτα.

Η δίαιτα του Dukan: Μια πραγματική κριτική για όσους έχουν χάσει βάρος

«Οι δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες και τρόφιμα μου έχουν δοθεί πολύ σκληρά - μου αρέσει να τρώω υπερβολικά. Έψαξα για άλλες επιλογές που δεν επέβαλαν αυστηρούς ελέγχους στο φαγητό. Ως αποτέλεσμα, αποφάσισα να χάσω βάρος στη δίαιτα Ducan. Το αποτέλεσμα των πρώτων ημερών ήταν καλό. Έφαγα το αγαπημένο μου κρέας, πουλερικά, ψάρια σε μεγάλες ποσότητες και έχασα βάρος! Δεν πήγα για άσκηση αλλά άρχισα να τρέχω για 30 λεπτά την ημέρα και αρνήθηκα να χρησιμοποιήσω το ασανσέρ.

Μετά από 4 μήνες έφτασε το ελάχιστο βάρος του στα 68 κιλά. Έχω χάσει 19 κιλά, βελτιώθηκε η κατάσταση του δέρματος και η γενική ευεξία μου. Ωστόσο, στο τέλος της δίαιτας, αποφάσισα να συνεχίσω να μετράω θερμίδες γιατί δεν ήθελα να περιορίσω τους υδατάνθρακες στη διατροφή μου για όλη μου τη ζωή. Παρά το γεγονός ότι κατά τη μέτρηση των θερμίδων το αίσθημα της πείνας είναι πιο αισθητό, αλλά είναι πιο βολικό για μένα να τρώω μόνο υγιεινή τροφή - είμαι αρκετά βαρεμένος με την κατανάλωση πρωτεϊνών. "

Η δίαιτα Ducan είναι η λιγότερο δημοφιλής διατροφή μεταξύ των διατροφολόγων. Η απώλεια βάρους από σοκ που προκαλείται από την έντονη απόρριψη λιπών και υδατανθράκων δεν είναι μακροπρόθεσμη - στο 80% των περιπτώσεων, το βάρος που χάθηκε κατά τη διάρκεια της δίαιτας επιστρέφει. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή του Ducan μπορεί να έχει σημαντικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην υγεία και στον φυσιολογικό μεταβολισμό.