Γρήγορη απώλεια βάρους: Τι μπορεί να είναι επικίνδυνο και τι πρέπει να προσέξετε

Μία από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις για τους διατροφολόγους είναι πώς να χάσετε βάρος γρήγορα. Είναι δυνατόν χωρίς βλάβη στην υγεία αυτό που μετράει ως ταχεία απώλεια βάρους και πώς μπορείτε να ενοποιήσετε το αποτέλεσμα - απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να βρεθούν στο υλικό μας.

Κορίτσι λεπτή φιγούρα

Τι μετράει ως γρήγορη απώλεια βάρους;

Πρώτα πρέπει να αποφασίσετε τι είναι "γρήγορο" για εμάς. Για παράδειγμα, αν αυτή είναι μια εβδομάδα, τότε δεν χρειάζεται να μιλάμε για απώλεια βάρους ποιότητας. Ναι, σε ημέρες νηστείας και σε δίαιτα χωρίς αλάτι, μπορείτε να χάσετε αρκετά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λόγω της μειωμένης πρόσληψης αλατιού, το υπερβολικό υγρό δεν παραμένει στο σώμα, το οίδημα εξαφανίζεται. Μόλις μεταβείτε στον συνηθισμένο τύπο διατροφής, τα κιλά επιστρέφουν. Εάν η περίοδος είναι από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ένα πιο μόνιμο και σημαντικό αποτέλεσμα.

«Η απώλεια βάρους μπορεί να κληθεί γρήγορα εάν χάσετε περισσότερο από μισό κιλό την εβδομάδα. Ενώ μπορείτε να χάσετε 1, 5-2 κιλά στην πρώτη φάση της διατροφής, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βάρους θα είναι στο νερό. Και η σωστή απώλεια βάρους συμβαίνει λόγω του λιπώδους ιστού. Με την απώλεια μάζας λίπους, ο όγκος του σώματος χάνεται. Σε γενικές γραμμές, όταν χάνετε βάρος, είναι πιο σοφό να εστιάζετε στον όγκο και όχι στο κιλό και να αξιολογείτε το αποτέλεσμα με ένα εκατοστό ράφτη, μετρώντας το αποτέλεσμα πριν και μετά, παρά με βάρη.

Συνιστώ επίσης να κάνετε μια ανάλυση βιολογικής αντίστασης πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα. Με αυτό μπορείτε να μάθετε πόσο μυϊκό, νερό και λιπώδη ιστό υπάρχει ανά χιλιόγραμμο βάρους. Και στο μέλλον, εάν συγκρίνετε τα αποτελέσματα πριν και μετά, θα καταλάβετε τι προκαλεί την απώλεια βάρους.

Ο ειδικός καθιστά σαφές ότι η ακραία απώλεια βάρους είναι επικίνδυνη επειδή χάνουμε βάρος λιγότερο από λίπος και περισσότερο από νερό και μυς. Επειδή το λίπος είναι ένα στρατηγικό απόθεμα για το σώμα μας, από το οποίο είναι το τελευταίο που διαχωρίζεται. Και αν επιλέξουμε την τακτική απώλειας βάρους χωρίς σωματική άσκηση και με δίαιτα χαμηλών θερμίδων, τότε είναι ο μυϊκός ιστός που πηγαίνει πρώτος. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να έχουμε ένα λιπαρό αποτέλεσμα λίπους. Δεν πρέπει να είστε υπέρβαροι, αλλά λόγω της έλλειψης μυών, το σχήμα δεν φαίνεται λεπτό και κατάλληλο. Και βλέπουμε μια ωραία επίδραση στις ζυγαριές, αλλά όχι στον καθρέφτη.

Ποια είναι η ελάχιστη πρόσληψη θερμίδων;

Φυτικές σαλάτες στον πίνακα

Για να μπορέσουν να χάσουν βάρος γρήγορα στο σπίτι, ορισμένοι είναι πρόθυμοι να περιορίσουν στο ελάχιστο την πρόσληψη θερμίδων. Δεν αξίζει να ληφθούν ακραία μέτρα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τηρούν έναν ατομικό κανόνα για καθένα. Αυτός είναι αρκετός όγκος για να τρέφεται όλη μέρα, επειδή το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να μελετήσει και να εργαστεί. Μερικές φορές οι γιατροί συνταγογραφούν τις λεγόμενες υγρές δίαιτες με ρυθμό 800 θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένους σκοπούς: για παράδειγμα, για να προετοιμαστούν για σοβαρές επιχειρήσεις.

«Για να βρείτε τη σωστή πρόσληψη θερμίδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους τύπους Harris-Benedict ή Muffin-Geor. Και οι δύο λαμβάνουν υπόψη την ηλικία, το ύψος, το βάρος, το φύλο και τη σωματική σας δραστηριότητα κατά τον υπολογισμό. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των θερμίδων που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για να διατηρήσετε το τρέχον βάρος σας. Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος γρήγορα, το ποσοστό που προκύπτει θα πρέπει να μειωθεί κατά 20%. Η ομαλή και ασφαλής απώλεια βάρους σημαίνει μείωση 10% ", εξηγεί ο διατροφολόγος.

Αυτοί οι τύποι βρίσκονται στην καρδιά των περισσότερων υπολογιστών θερμίδων στο διαδίκτυο.

«Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι επικίνδυνη για διάφορους λόγους. Η συνιστώμενη ποσότητα θερμίδων είναι απαραίτητη για να διατηρήσει το σώμα μια σταθερή θερμοκρασία σώματος, για φυσιολογικό μεταβολισμό και ενζυματική σύνθεση. Μερικές φορές για 2-3 ημέρες είναι δυνατόν να μειωθεί σημαντικά η περιεκτικότητα σε θερμίδες (για να βάλουμε το σώμα σε ήπια κατάσταση άγχους και να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό. Στη συνέχεια, οι γιατροί πρέπει να εργαστούν με τέτοιες συνθήκες για την αποκατάσταση φυσικών διεργασιών. "

Φράουλες και μεζούρα στο τραπέζι

Είναι αλήθεια ότι η γρήγορη απώλεια βάρους δεν χρειάζεται πολύ;

Πιστεύεται ευρέως ότι εάν χάσετε βάρος γρήγορα, αφού ολοκληρώσετε τη δίαιτα, τα κιλά που χάσατε θα επιστρέψουν εξίσου γρήγορα και η αργή απώλεια βάρους θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε το αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς να χάσετε 5 κιλά, πώς να χάσετε γρήγορα 10 κιλά, είναι άσχετες.

Αλλά υπάρχει σύγχρονη έρευνα που απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό. Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 200 άτομα. Η πρώτη ομάδα ατόμων ακολούθησε τη δίαιτα για 12 εβδομάδες, η δεύτερη - 36. Το επόμενο στάδιο περιελάμβανε εκείνους που έχασαν περισσότερο από 12, 5% του βάρους τους. Παρακολούθησαν για 144 εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, το 70% εκείνων που έχασαν βάρος γρήγορα και το 72% εκείνων που έχασαν βάρος έφτασαν αργά το αρχικό τους βάρος. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα και η ένταση της απώλειας βάρους δεν έχουν σημαντική επίδραση στο περαιτέρω σχήμα.

«Εάν η δίαιτα έχει σχεδιαστεί σωστά, τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και με ταχεία απώλεια βάρους. Αν όχι, τότε αυτό που παίρνουμε είναι αυτό που είναι γνωστό ως «φαινόμενο yo-yo» όταν, όταν επιστρέψετε στην κανονική διατροφή σας, το σώμα σας αρχίζει να αποθηκεύει επειγόντως λίπος και κερδίζετε περισσότερα από όσα έχετε χάσει.

Πρέπει να εξαλείψετε τα λίπη;

Το λίπος είναι ο χειρότερος εχθρός όλων των δίαιτων. Αλλά αποδεικνύεται ότι η γνώση μερικών γεγονότων για αυτόν είναι αρκετή για να τον μετατρέψει από εχθρό σε σύμμαχο υγείας και ομορφιάς. Το λίπος είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή του σώματος. Το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα. Και οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται από λίπος. Όταν στερούμαστε από αυτό το σημαντικό μέρος της δίαιτας, καταστρέφουμε κυριολεκτικά τα «δομικά στοιχεία» από τα οποία φτιάχνονται. Επιπλέον, το σώμα παίρνει το 35% της καθημερινής του ενέργειας από λίπος. Επομένως, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς το λίπος για να χάσετε βάρος γρήγορα, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε την αναλογία των λιπών και των υδατανθράκων ισορροπημένη. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι γενικά πιο αποτελεσματικές.

«Στις διατροφικές στρατηγικές του 20ού αιώνα, το λίπος ανακηρύχθηκε ο κύριος εχθρός. Ωστόσο, εάν αποβάλλουμε λίπος και υδατάνθρακες στη διατροφή, δεν θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα: βοδινό κρέας με κόκκους - αυτό είναι απλώς το πιο λιπαρό και ζουμερό κρέας. Η τρέχουσα στρατηγική είναι η εξισορρόπηση του λίπους και των υδατανθράκων. Η απαιτούμενη ποσότητα λίπους μπορεί να προσδιοριστεί ως εξής: όχι λιγότερο από 1-1, 5 g λίπους ανά ημέρα ανά 1 kg ιδανικού βάρους. Μπορεί να υπολογιστεί αφαιρώντας το 110 από το ύψος σας, "συνιστά ο ειδικός.

Με ύψος 170 εκατοστά, το ιδανικό σωματικό βάρος (για τους γιατρούς) είναι 60 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή πρέπει να περιέχει 60-90 g λίπους, ανάλογα με τον τύπο του σώματός σας. «Λόγω του μεγέθους και της λεπτότητάς τους, τα άτομα με αδυναμία χρειάζονται λιγότερο λίπος. Στην υπερευαισθησία με πυκνότερη κατασκευή και φαρδύ ισχία (ένα κλασικό παράδειγμα είναι η Jennifer Lopez), ο κανόνας είναι ελαφρώς υψηλότερος. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, χρειάζονται 100-150 g την ημέρα. "

Όλα αφορούν καθαρούς υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, 100 g μαγειρεμένου φαγόπυρου περιέχει 21 g υδατανθράκων. Μερικοί από τους υδατάνθρακες πρέπει να προέρχονται από λαχανικά.

Πώς ενοποιώ το αποτέλεσμα;

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα στην απώλεια βάρους. Πρέπει να καταλάβετε ότι η διατροφή δεν είναι ένα επείγον μέτρο, είναι ένας τρόπος ζωής. Και μόλις αναπτύξετε μια ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να την παρακολουθείτε συνεχώς. Φυσικά, αυτό δεν θα είναι ένας αυστηρός περιορισμός θερμίδων, όπως στις μέρες νηστείας, αλλά είναι αδύνατο να επιστρέψετε στο συνηθισμένο τρόπο διατροφής σας χωρίς να αποκτήσετε βάρος.

Αυτό σημαίνει πραγματικά ότι στον αγώνα για την υγεία και το λεπτό σχήμα μπορείτε να ξεχάσετε για πάντα τις τηγανητές πατάτες και το παγωτό; Οποιαδήποτε διατροφή επιτρέπει εξαπατήσει γεύματα. Μεταφρασμένη από τα Αγγλικά, αυτή η λέξη σημαίνει "προσβολή κατά τη διατροφή" εάν τρώτε συνειδητά κάτι που είναι τόσο επιθυμητό και απαγορευμένο. Μπορείτε να διαπράξετε τέτοιες δίαιτες "παραβιάσεις" το πολύ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες. Ο πρώτος κανόνας είναι ότι το γεύμα cheat πρέπει να είναι μια προγραμματισμένη προσφορά. Αυτό καθιστά ευκολότερο τον έλεγχο του εαυτού σας. Δεύτερον είναι καλύτερο να τρώτε επιβλαβή αλλά νόστιμα πράγματα κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Τρίτον, μην πηγαίνετε από cheat meal σε cheat meal. Η αλήθεια είναι ότι με μια καλά ισορροπημένη διατροφή, το σώμα συνηθίζει να προσαρμόζεται και να "σταματά" το άχρηστο φαγητό.

«Μια σωστά επιλεγμένη δίαιτα στην οποία όλα έχουν τη θέση τους: τόσο η απόλαυση των τροφίμων όσο και οι ίνες και η βέλτιστη ποσότητα πρωτεΐνης (1 g ανά 1 kg πραγματικού σωματικού βάρους) και τα σωστά λίπη βοηθούν στην αποτροπή της αύξησης του βάρους ξανά μετά την απώλεια βάρους. Τα λαχανικά πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε κύριο γεύμα. Αυτό υποστηρίζει μια υγιή εντερική χλωρίδα, και η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι αυτή είναι η βάση για έναν κατάλληλο μεταβολισμό. "

Εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε αυτά τα πολλά λαχανικά, καλύτερα να ξεκινήσετε με θερμικά επεξεργασμένα. Προχωρώντας σε αναλογία 50 έως 50 στο μέλλον, το 50% είναι φρέσκα λαχανικά και το 50% είναι μαγειρεμένα ή ψημένα λαχανικά.

«Ένας άλλος παράγοντας για την επιτυχή διατροφή και τη διατήρηση βάρους είναι ο υγιής ύπνος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάθε ώρα αφύπνισης μετά τις 12 το μεσημέρι προσθέτει 200 kcal στη διατροφή μας την επόμενη μέρα.

Διατροφικές αστερίες

Από καιρό σε καιρό όλο και περισσότεροι νέοι τρόποι για να χάσετε βάρος γίνονται μοντέρνοι. Ποιες είναι οι εξαιρετικές δίαιτες που μιλούν όλοι;

  • Διατροφή Sirtfood: Με αυτή τη διατροφή, η Adele έχει πάρει μια νέα φόρμα. Πρέπει να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν έναν ειδικό τύπο πρωτεΐνης - "sirtuins". Διεγείρουν το μεταβολισμό. Το αγαπημένο μας φαγόπυρο περιλαμβάνεται στη λίστα. Έτσι, αν αναρωτιέστε πώς να χάσετε βάρος σε ένα μήνα, ρωτήστε την Adele.
  • Αλκαλική διατροφή: Η τροφή που τρώμε έχει αλκαλική ή όξινη αντίδραση κατά την πέψη. Εάν συνδυάσετε σωστά αυτές τις διαδικασίες, μπορείτε να χάσετε βάρος. Η Victoria Beckham αναφέρεται στους οπαδούς της διατροφής.
  • "Ζώνη": Η πρωτεΐνη μπορεί να καταναλώνεται τόσο την ημέρα όσο και στην παλάμη του χεριού σας, λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο - χωρίς περιορισμούς. Επιτρέπονται μικρές ποσότητες λιπών και υδατανθράκων. Η Jennifer Aniston προτιμά αυτή τη διατροφή.